Schaduwborden helpen McCain Grobbendonk bij het schoonhouden van de fabriek
McCain is als aardappelverwerkend bedrijf een internationale speler die in Europa vertegenwoordigd is met zeven vestigingen. In Grobbendonk, België, werden oorspronkelijk conserven- en diepvriesproducten gemaakt, tot de productiesite in 1986 door McCain ingelijfd werd. Sindsdien rollen er aardappelspecialiteiten van de band, van puree tot ‘kid smiles’ (schijfjes van aardappelpuree in de vorm van lachende gezichtjes), van rösti tot kroketjes. Kortom: eigenlijk alles behalve frites. De aardappelen komen vers van het land met vrachtwagens tegelijk binnen en verlaten de fabriek verwerkt tot diepgevroren aardappeldelicatessen.
Voorbereiden op lean
Marisa Geens is bij de McCain-vestiging in Grobbendonk werkzaam als McCain Competitive Edge (MCE) Manager. In haar functie houdt zij zich bezig met het implementeren van lean manufacturing in de Grobbendonkse organisatie. Ter voorbereiding op de stappen die McCain in de toekomst wil zetten om het productieproces te verbeteren, is zij nu bezig de fundamenten daarvoor te leggen, onder andere met 5S. In het kader daarvan was één van de actiepunten op haar agenda het overzichtelijk opbergen van de schoonmaakmaterialen.
Scheiden en opbergen
“We willen niet dat het schoonmaakgerei in onze productieruimtes op de vloer gestald wordt. Dat zou gevaar op kunnen leveren omdat mensen er over kunnen struikelen bijvoorbeeld”, vertelt Marisa. “Voorheen hing alles aan haakjes in de verschillende productieruimtes, maar dat was niet afdoende omdat niemand kon zien welke materialen waar thuishoorden. Als gevolg daarvan waren ze regelmatig zoek of belandden ze op andere afdelingen.” Voor een voedselverwerkend bedrijf als McCain is dat taboe. “We hebben een afdeling waar de aardappelen recht van het land aangevoerd worden. Die afdeling is gedeeltelijk buiten. Het is daar vaak zanderig en modderig. We willen niet dat de scheppen en trekkers die daar gebruikt worden op andere afdelingen terecht komen. Ze zouden ons product kunnen vervuilen”, legt Marisa Geens uit.
Visualiseren schept duidelijkheid
Om dat te voorkomen werd al eerder besloten om verschillende kleuren te gebruiken voor de materialen: zwart voor de ‘vuile’ afdelingen, rood voor contact met de vloer en blauw voor contact met het product zelf. Maar het opbergprobleem was daar niet mee opgelost. Marisa nam de volgende stap volgens het 5S-principe en ging op zoek naar schaduwborden. Die vond ze bij Visual Workplace. “Visual Workplace was eigenlijk het enige bedrijf in de buurt dat mij dit soort borden op maat, aangepast aan de wensen van McCain kon leveren. Zij hebben mij heel goed geholpen om de borden te krijgen zoals we ze hebben wilden”, vertelt zij.
Duidelijkheid voor iedere afdeling
Voor iedere kleur ontwierp Visual Workplace een apart bord met logo, naam van de afdeling en een toepasselijke foto. De schaduwborden zorgen voor een duidelijke visuele prikkel: “Iedere afdeling heeft zijn eigen borden en medewerkers zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Ze kunnen nu in één oogopslag zien wat er op hun afdeling aanwezig hoort te zijn en waar de spullen opgeborgen moeten worden. Verwisselingen die we uit hygiënisch oogpunt willen voorkomen, zoals een zwarte trekker op een rood bord, komen dankzij deze borden niet meer voor. Bijkomend voordeel is dat het meteen opvalt als de materialen niet proper zijn. Dat stimuleert enorm om ze schoon te houden en dat is ook de bedoeling”, besluit Marisa.