Agile werken met Scrum
Agile werken met Scrum

Agile werken met Scrum

Werken met Agile is dé manier om als bedrijf flexibel te zijn en sterk te staan in deze, zeer vlot veranderende tijd. Omdat de Agile methode, Scrum, enorm in populariteit stijgt geef ik je in dit artikel antwoord op de vragen ‘Wat is Scrum?’ en ‘Hoe gaat Scrum in zijn werk?’

De tijd verandert in een rap tempo. Om vlot te kunnen blijven inspelen op alle veranderingen en mee te bewegen met de trends, moeten bedrijven en hun medewerkers soepel zijn. Dat kan, met Scrum! Ook ik als Online Marketeer bij Visual Workplace werk met Scrum. Omdat ik vaak met diverse projecten tegelijk bezig ben, werkt Scrum voor mij enorm goed. Scrum is voor mij een belangrijk hulpmiddel om het overzicht, maar zeker ook de motivatie op een hoog level te houden. Doordat ik elk project kan opdelen in diverse kleinere taken is mijn motivatie groter geworden. Ik kijk niet langer tegen die grote projecten op, maar werk elke dag een stukje verder naar mijn einddoelen toe. Dat werkt erg motiverend en inspirerend!

Agile werken met Scrum

De Scrum methode

De Scrum methode wordt als hulpmiddel gebruikt bij Agile werken. In de jaren ’80 is de projectaanpak Scrum in een onderzoek geïntroduceerd door Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi. Het onderzoek ging erover dat projecten met kleine (multidisciplinaire) teams het beste resultaat leveren. Door de bevindingen van Nonaka & Takeuchi was de toon gezet en werd Scrum officieel gelanceerd.

Agile Scrum is een werkwijze waarmee projecten op een snelle en energieke manier tot een mooi resultaat komen. Waar het Scrum framework eerst alleen werd gebruikt in de softwareontwikkeling, is het tegenwoordig eigenlijk in elke branche en bij elk project toepasbaar. Wanneer u gaat 'scrummen', komen er verschillende rollen, ceremonies en definities bij kijken die essentieel zijn. In de volgende alinea vertel ik je daar graag meer over.

Scrum master, Product owner & Scrum team

Bij Agile Scrum werk je in een toegewijd Scrum team aan een gezamenlijk doel of project. Het team bestaat vaak uit 5 tot 9 leden, met allemaal hun eigen specialisme. Echter kan het team ook uit meer of minder leden bestaan. Het team is zelfsturend en vooral erg enthousiast. Samen gaan de leden aan de slag om een waardevol product te ontwikkelen onder toezicht van de Product owner. De Product owner is degene die de belangen van stakeholders probeert te behartigen en die zorgt dat het product dat het Scrumteam ontwikkelt, waardevol is. Ook is de Product owner degene die de totale lijst van de user stories, ofwel de Product Backlog bijhoudt. Een user stories is een beschrijving van een deel van het product, omschreven vanuit de eindgebruiker. De Product owner stelt vast welke user stories als eerste opgepakt moeten worden. De Product owner is op de hoogte van de trends & ontwikkelingen in de markt en van de wensen van de eindgebruiker. Hierdoor speelt hij/zij een zeer belangrijke rol bij het ‘Scrummen’. Echter maakt de Product Owner geen deel uit van het uitvoerende scrumteam. 

Scrum wordt dus normaliter gedaan met een heus scrum-team, echter kan Scrum ook een waardevol hulpmiddel zijn voor wanneer je in je eentje diverse projecten moet opleveren. 

Ook essentieel bij Scrum is dat er een Scrum Master is. De Scrum Master is degene die oog houdt op dat het Scrum proces volgens de regels verloopt zodat het Scrum team maximaal succes kan behalen. Wanneer je in je eentje ‘scrumt’ heb je geen Scrum master of Product Owner nodig, dat ben je zelf.

Magnetische scrumcards op whiteboard

Agile werken met de Scrum projectaanpak

Voordat er gestart wordt met Scrum, wordt door de ‘Definition of Done’ op te stellen, besloten wanneer een user story is afgerond. De ‘Definition of Done’ is een soort checklist waaraan een opgeleverd product moet voldoen. Deze checklist is onmisbaar bij de Scrum methode.

Bij Agile Scrum zijn er enkele belangrijke definities die uitleg behoeven zodat de projectaanpak op de juiste manier geïmplementeerd wordt. Bij Scrum werk je in korte sprints de items van de sprint backlog af. Elke sprint duurt ongeveer 1 tot 3 weken en na een Scrum Sprint lever je altijd een werkend product op. De sprint backlog is een overzicht van de activiteiten die het Scrum team tijdens de komende Scrum sprint gaat uitvoeren. De input voor de Sprint Backlog komt van de Product Backlog. De Product Backlog is de totale wensenlijst van de eindgebruiker. Tijdens de Daily Scrum meeting worden struikelblokken besproken, deze worden gebundeld in de Impediment Backlog. Dan is er nog de Burn Down Chart, de lijst waarop word weergegeven wat de vooruitgang van de Scrum Sprint is en wat er al is uitgevoerd. Deze informatie wordt ook opgedaan tijdens de Daily stand-up meetings. Ook als je in je eentje aan Scrum doet, is het belangrijk te werken met een Product Backlog, een Sprint Backlog etc. om ervoor te zorgen dat je voldoende te doen hebt. Continue evaluatie blijft ook als je in je eentje scrumt, heel belangrijk. Wat gaat er minder? Waar komt dit door? Waarin kan jij verbeteren?

Tijdens de Scrum projectaanpak heeft het Scrumteam dagelijkse staande meetings waarin wordt besproken wat er gedaan is, wat er vandaag op de planning staat en welke belemmeringen de leden tegenkwamen. Meer informatie over Scrum ceremonies, de rollen bij Scrum en definities lees je op: https://www.scrum-artikelen.nl/Scrum-bijeenkomsten.

Hoe ziet een scrum whiteboard eruit?

Wist u dat? Het gebruik van een Scrum Whiteboard is een absolute must wanneer u aan de slag gaat met Scrum.

Download de afbeelding 'Hoe ziet een Scrum Whiteboard eruit?'

Agile werken in een snel veranderende wereld

Na het lezen van dit artikel weet u meer over de basis van Agile Scrum. Ook weet u nu dat Scrum niet alleen uitvoerbaar is in groepsverband, maar ook solo. Scrum zorgt er namelijk voor dat u:

  • In korte tijd, werkende producten kunt opleveren;
  • Niet alleen aan het einde van het project feedback mag geven en ontvangen, maar dit continu gebeurt;
  • Op een flexibele en energieke manier aan een project werkt en ook goed in staat bent om op veranderingen of problemen in te spelen.

Voor mij is de kracht van Scrum dat ik vandaag al een gedeelte van een werkend product oplever, waardoor ik morgen al verschil kan maken. Is Scrum wat voor uw organisatie?

Succes!

 

Reageer op dit artikel