Kleurcodering
De taal van kleuren, die spreken we allemaal
Als Visual Management experts zijn we de hele dag bezig met kleuren. Kleuronderscheid per zone, kleuronderscheid per onderwerp, kleurverschillen per doelstelling (KPI's) of simpelweg per afdeling. Kleurcodering is een belangrijk onderdeel vanuit visueel perspectief.
Een visuele taal
Groen = goed, rood = fout, internationaal begrijpen we dit allemaal.
Door een kleur toe te kennen, geef je visueel aan welke functie een bepaalde ruimte, zone of product heeft. Je brengt zo, heel eenvoudig, structuur aan.
Waarom kleurcodering?
Als je dit goed doet, levert het onderstaande op:
- een hogere (voedsel)veiligheid, doordat er geen kruisbesmetting kan ontstaan
- minder zoek tijd naar schoonmaakmaterialen of andere gereedschappen
- meer rust voor het oog, je werkt immers op een gestructureerde, opgeruimde werkplek
- minder frustatie
- en bovenal minder (productie) fouten.
In de food- en maakindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van colour coding op schaduwmarkeringen op de werkvloer.
Tips
- Houd het simpel in kleurkeuzes (geen licht groen en donker groen, maar groen)
- Koppel kleuren aan afdelingen/ teams (zo creëer je extra eigenaarschap op de werkvloer)
- Gebruik waar nodig beeld en tekst
- Zet kleur legenda’s in ter verduidelijking
Alertheid
In productieomgevingen zie je dat “High care” zones, zones waar er extra attentie nodig is op hygiëne en (voedsel)veiligheid, met de kleur rood aangeduid worden.
Niet zo gek, want rood = attentie!